NEBOSH IGC Questions and Answers

NEBOSH IGC Questions and Answers
4.7 (93.04%) 23 votes

NEBOSH IGC Questions and Answers

NEBOSH IGC Study Material

NEBOSH (National Examination Board in Occupational Safety and Health) is a UK-based independent examination board delivering vocational qualifications in health, safety & environmental practice and management.

You would love the tips that we have to offer to tackle the NEBOSH IGC Questions and Answers. It is necessary to discuss the answering techniques with NEBOSH model and recommended questions.

In the NEBOSH IGC Questions and Answers, there are a lot of Command words used like- define, give, explain, suggest, complete, describe etc. These command words are used in the NEBOSH IGC Questions and Answers to check the student’s level of understanding of the subject and their demonstration skill.

Following is a list of common NEBOSH IGC Questions and Answers:

Related:  NEBOSH IGC Past Exam Papers PDF FREE Download

ACCIDENTS:

1) Accident Incident Rate: Meaning – Explain

Answer:

The number of accidents/incidents per thousand employees. = Total Incident / Accident * 1000

2) A record should be maintained – Why?

Answer:

  • Explain Legal requirements (RIDDOR & BI 510)
  • Identifying the trends.
  • Insurance

3) Cause of accident & cause of an injury –Difference Explain

Answer:

Immediate & root causes of undesired events.

4) Above difference is important to investigate the accident – Why?

Answer:

(Accident causation theory & need to develop & need to develop investigation procedures to identify root causes).

5) Reference to RIDDOR 1995

Answer:

A) List four types of major injury

  1.  Fractures
  2. Amputations
  3. Particular eye injuries requiring immediate medical treatment
  4. Loss of consciousness due to electric shock or exposure to a substance
  5. Injury requiring hospital admission for more than 24 hours.

B) Outline procedure of Reporting to Enforcement Authority

Notified to enforcement authority by the quickest possible means (normally telephone fax) & then on Form 2508 within 10 days of the accident.

6) Major injury (notifiable injury): Explain 2 examples (What is meant by?)

Answer:

(Knowledge of RIDDOR 1985)

7) Outline the Legal requirements for reporting a major injury (notifiable injury).

8) Reasons for reporting accidents at work.

Answer:

  • Monitoring of accident data analysis & Identification of trends. (H & S Performance).
  • Legal requirement under RIDDOR 1985
  • The provision of information based on accident investigation & to help in civil claims.
  • It provides essential information for reviewing risk assessment and achieving better control over accidents.
  • Benefits to individual organization and on a national scale.
  • Preventing a recurrence & reducing losses.
Related:  NEBOSH IGC Examiners Reports PDF Download

9) Accident Investigation – 4 objectives

Answer:

  • To establish all the causes of an accident (immediate & underlying) to take preventive action.
  • To determine economic losses to establish true cost to the organization.
  • To determine the compliance with the law.
  • To improve staff relation by demonstration commitment of H & S, thus increasing staff morale

10) Outline the factors that should be considered before undertaking an investigation of an accident.

Answer:

  • Planning and preparation stages:
  • Determine who should be involved to give the team the necessary skill and expertise.
  • Ensure that accident scene is left unaltered (as long as it is safe to do so) etc.
  • Identifying the persons (witness, supervisors) to be interviewed during the investigation.
  • Checking the legal reporting requirements have been met.
  • Ascertaining the equipment that will be needed (e.g measuring tape, plans, camera).
  • The reports style formal/informal who is going to receive it. The depth of the investigation required usually determined by a number of factor e.g the seriousness of the accident, number of people involved etc.

11) Outline the reason for reporting accidents at work.

Answer:

  • To implement initial controls. As a trigger for investigation.
  • To prevent a recurrence and further injuries and losses.
  • To comply with legal requirements.
  • To provide information for Civil action.
  • To highlight the need for and to assist in reviews of risk assessment.
  • To provide data for use in the monitoring of safety performance

12) Permit to Work: Explain the practical measures that should be taken to ensure maintenance work is undertaken safely in an underground storage vessel.

Answer:

  • Essential elements of the permit to work system ( briefly)
  • Pre-cleaning.
  • Testing Emergency procedures/ precautions.
  • Lighting
  • Access & Training.

13) Explain the meaning of term, Safe system of work: Integration of people equipment,

Answer:

  • A safe system of work:

Integration of people equipment, material, and environment to produce an acceptable level of Safety.

  • Describe the enforcement action that could be taken when a safe system of work has not been implemented.

Improvement Notices.

Prohibition Notices.

Related:  NEBOSH IGC Study Notes PDF FREE Download

14) Describe the practical measures that must be taken to ensure maintenance work is undertaken safely in an underground storage vessel.

Answer:

  • Permit to work procedure.
  • Pre-cleaning / purging
  • Atmospheric testing
  • Competent personnel
  • Suitable tools.
  • Adequate lighting
  • Appropriate PPE
  • Communication system
  • Emergency arrangement for the safe evacuation of staff

15) Define the term Permit to Work

Answer:

“A formally documented control system applied to a high-risk activity to ensure that all safety procedures are carried out”.

16) Outline three practical situations that may require a permit.

Answer:

  • Confined space work
  • Work on high voltage electrical systems
  • Maintenance of dangerous plant and hot work

17) Signs and signals: Describe with the aid of sketches, 4 different kinds of safety signs that may be displayed in the workplace.

Answer:

  • Prohibition signs
  • Warning signs
  • Mandatory signs
  • Emergency exit OR First Aid
Related:  NEBOSH International Diploma Study Notes PDF Download

18) Risk Management:

Answer:

  • Explain the meaning of term “Safe System of Work”.

“Integration of people, equipment, materials & environment to produce an acceptable level of safety”.

  • What factors should be considered when designing a safe system of work?

Hazards, who, when, where, how, prevention, documentation & risk assessment, JSA.

19) Explain the meaning of the term.

Answer:

a) ‘Hazard’

“Something with the potential to cause harm”

b) Outline techniques for identifying hazards in the workplace.

  • Inspections/ tours
  • Audits
  • Accident Analysis
  • Hazop
  • JSA

20) (a) Outline the duties placed on employees under the Manual Handling Operations Regulations 1992. 

  • Avoiding manual handling operations wherever possible. (R­4).
  • Conducting a suitable & sufficient assessment of the tasks.
  • Taking steps to reduce the risk of injury to the lowest level reasonably practicable.
  • Providing information to employees on the weight & weight distribution of the load.
  • Reviewing assessments as necessary.

b) Describe the four factors that should be considered when making an assessment of manual handling operations.

  • The task.
  • The load.
  • The environment.
  • The individual.

21) Give the meaning of the term “safety”?

Answer:

The absence of risk of serious personal injury.

22) Give the three uninsured costs that might happen during workplace accidents?

Answer:

  • Production delays
  • Loss of raw materials
  • Sick pay for injured workers
  • Overtime to make up for lost production time

23) Identify three types of legal duties that the employer has to comply with?

Answer:

  • To provide a safe workplace
  • To provide a safe system of work
  • To provide a safe work equipment

24) Outline the common duties of employees.

Answer:

  • Reasonable care: To take reasonable care of themselves and others’ safety
  • Reporting of hazards: To report to the supervisor regarding imminent hazards, if any found
  • Co-Operate with an employer: To cooperate with the employer to fulfill the legal duties.

25) What is command words?

Answer:

Command words are the action verbs which is an important technique used in Nebosh examinations. You should clearly understand this before appearing for the examinations!!

26) Why NEBOSH sets command words in examinations?

Answer:

  • To check the students level of understanding in the particular subject
  • To check the students demonstrating skills

27) List of command words uses in Nebosh Exams.

Answer:

  1. Give
  2. Identify
  3. List
  4. Outline
  5. Describe
  6. Explain
Related:  NEBOSH IGC Past Exam Papers PDF FREE Download

28) NEBOSH IGC command words overview:

Answer:

  1. Give – Definition / Meaning /Types /Examples
  2. Identify –  Name or title
  3. Outline –  Principle features (Write only the Major points or key issues)
  4. Describe –  Key features of the subject without explaining each point( Remember – The answer should have sufficient details that the other persons can visualize it )
  5. Explain – Provide what you have understood from that subject

29) (a) Outline the duties placed on employees under the Manual Handling Operations Regulations 1992.

  • Avoiding manual handling operations wherever possible. (R­4).
  • Conducting a suitable & sufficient assessment of the tasks.
  • Taking steps to reduce the risk of injury to the lowest level reasonably practicable.
  • Providing information to employees on the weight & weight distribution of the load.
  • Reviewing assessments as necessary.

b) Describe the four factors that should be considered when making an assessment of manual handling operations.

  1. The task.
  2. The load.
  3. The environment.
  4. The individual.
  • Task:­ the distance of the load from the trunk, body movements & posture required. E.g. twisting, stooping, stretching, excessive carrying, excessive pulling, pushing & the work rate imposed by the process.
  • Load:­ Its weight, bulkiness, stability, sharpness, temperature and the ease with which it can be grasped.
  • Environment:­ Ambient temperature, floor conditions, space & lighting.
  • Individual:­ Suitable & Sufficient assessment of individual by looking at physical capabilities, health (e.g. fitness, pregnancies) & the requirement for social information & training.

30) Law

Answer:

A) Explain the meaning of term ‘negligence’.

“Breach of the duty to take reasonable care and loss arising from this”. E.g. provide a safe system of work, competent person”

B) Outline the defenses available to employees in case of alleged negligence.

  • No duty of care.
  • No breach.
  • No loss of contributory negligence.
  • Volant non-fit injuria

31) Explain the meaning of the term “so far as reasonably practicable”.

Answer:

“So far as reasonably practicable means that the degree of risk in a particular activity or environment can be balanced against cost, time, trouble & physical difficulty of taking measures to avoid the risk”.

Related:  NEBOSH Diploma Examiners Reports PDF Download

Leave a Reply

error: Content is protected !!